24 Kasım 2016 Perşembe

Çevre Duyarlığını Artıracak Kitap-EGD Isınma Kurultayı-Yılmaz Parlar

Çevre Duyarlığını Artıracak Kitap


Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) 16 Eylül 2015 tarihinde İstanbul Sanayi Odası Odakule Meclis Toplantı Salonu’nda düzenlediğ Küresel Isınma Kurultayı kitabının yayınlanmasıyla ilgili, Daikin Solution Plaza’da 21 kasım 2016 pazartesi günü toplantı gerçekleştirdi. 
Türkiye'nin enerjisi çoğunlukla dışa bağımlı, kömürde dahil olmak üzere özellikle doğalgaz ağırlıklı bir enerji bağımlılığımız var. Enerjinin yalnızca dağıtım şebekesinden evlere getirmek olmadığı, enerji kavramının aynı zamanda çevre demek olduğu, çevreye salınan karbon emisyonlarının sıfıra hedefli, enerjiyi sürdürülebilir bir şekilde, güvenliğini sağlayarak, verimli ve ekonomik olarak kullanıcıya sağlamak olduğu gerçeğiyle;kurultayın çalışmaları toplumda farkındalık yaratmasının önemi bir kez daha öne çıkıyor.
Sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler hazır bulunduğu. yoğun katılımın olduğu toplantıda EGD Başkanı Celal Toprak kitabın 125 sayfadan ibaret olduğunu, Isınma Kurultayına katılan konuşmacılar, program forumlarında görüş bildiren katılımcılar, değerlendirme ve mesajların yer aldığını söyledi. EGD Başkanı Celal Toprak 9 sene  kadar önce bir anekdotla nasıl başladıkları günden gelinen süreç içerisinde; kurumların ve  kişilerin konuya olan ilgisi her sene biraz daha arttığını özetle;  amaç toplumda farkındalık yaratmak olduğunu, 8’inci Küresel Isınma Kurultayın 30 Kasım 2016 tarihinde İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde gerçekleştirileceği bilgileri paylaştı. Neler yapılabilir sorgulamayla farklı sektör temsilcilerini bir araya getirmenin iyi bir aşama olduğunu vurguladı.

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar Karadenizin çevre davalarında gönüllü avukatlık yaptığını, çevre meselesini anlatan aktivizmin çok önemli olduğunu. Karbon Emisyonu Düşürme ve Kontrol Derneği’ni kurduklarını söyledi.

Hazinedar, “Bütçesinin yüzde 10’u çevre konusuna ayrılmalı, yeni bir KDV çıkarılmalı ve sisteme sokulmalı. Dernek olarak, karbon emisyonu bilincine yönelik bir çalışma başlatıyoruz. Onun öncesinde halkın bilgi düzeyini ölçmek amacıyla bir çalışma gerçekleştireceğiz”  dedi. 

Av. Murat Hazinedar, Çevresel etkilerin azaltılması ve enerji tasarrufu performansının artırılması söyleyerek, “Türkiye’de HES süreçlerini iyi yönetebilseydik, politize etmeseydik, doğru diyaloglar kurabilseydik birçok yanlış yapılmayacaktı. Beşiktaş Belediyesi olarak bilinç yaratma konusunda çalışmalar yürütmekteyiz.”dedi

 Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar sahibi olduğu ORGİ Taşıt Muayene İstasyonları A.Ş’yi TÜVTÜRK’e devretmişti. 2008’den bu yana hizmet veren şirketin iştirakleriyle grup, aynı zamanda Karadeniz’in en büyük strafor -ısı yalıtım yatırımınında sahibiydi. Grup, Ordu’nun en büyük hazır beton şirketi Beton 52’ye de yatırım yapmıştı.    

Türkiye'de ne zaman enerji verimliliği konuşulsa ampul aracılığıyla enerji tasarrufu sağlanması konusunun konuşulduğu oysaki enerji verimliliği, verimli kullanmak, tasarruf yapmak ayrı konular. Verimsizliğin en önemli kısmı, iletim ve dağıtım şebekelerinin teknik kayıplarından kaynaklandığı, üretilen enerjinin üretildiği yerde tüketilmemesi, çok uzun taşımalarla, networklerle tüketim noktasına iletilmesinden kaynaklandığı, gerçeğini hatırlatığımızda;  Eski Kalder Başkanı Hamdi Doğan Dünyada insanın yaşam kalitesine kavuşması ve diğer tarafdan ekolojik dengenin sağlanması gerekliğini söyledi. Atıklar hakında atıkları sürdürebilir bir politika işletmelerinm kurumların ön planda tutması gerektiğini vurguladı. Sürdürebilirlilik kavram olarak görüldüğünün ve enerjide sürdürebilirlilik insan varlılığının sürdürülmesinde altını çizdi. İlk yapılması gerekenin Toplumda farkındalığı artırmak şeklinde Celal Toprak görüşüne atıf yaptı.

Daikin Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Zeki Özen: Türkiye iklimlendirme sektörünü yakından tanıdıkların, Enerji verimliliğin henüz Türkiye’de yasal düzenlemelerle yeterince desteklenmemediğine değindi. Dünyada 1 milyar üstünde insanın elektrikle tanışmadığını, İklimlendirme sektörüne yönelik geniş ürün yelpazesi, son teknoloji ile üretim yapan tesislerinden söz etdi. Basın mensupları merkez bina içinde tüm teknolojilerini görme fırsatını buldu.
Duyarlılığı teşvik etme adına katılımcılara sertifikaları verildi, geleneksel toplu aile fotoğrafıyla toplantı son buldu.
yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder