5 Eylül 2016 Pazartesi

Le Cordon Bleu -Özyeğin Üniversitesi işbirliği-Çay Saati Sohbetleri-Yılmaz Parlar

Gastronominin Ekonomideki yeri.

Türkiye Ekonomisinin Turizm çeşitlendiren beklentisi ve alternatif turizm olarak gördüğü Gastronomi turizmden istifa edebilmesi için öncelikle Gasronomi eğitim veren ekollere göz atalım;  


Özyeğin Üniversitesi işbirliği ile eğitim veren Le Cordon Bleu, 31 Ağustos 2016 Çarşamba günü The Marmara Esma Sultan Yalısı’nda “Çay Saati Sohbetleri”nin ikincisini düzenledi.


Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu, Le Cordon Bleu Master Şefi Franck Bruwier ve The Marmara Collection’ın Executive Şefi Tolga Özkaya bir panel düzenlediler.


Katılımcılarla Hiperaktif bir şekilde gerçekleşen oturumda Gastronominin Turizmde önemi bir kez daha vurgulandı.

Bilimsel-Akademik araştırmalara öncülük ederek, sektörün bilgi üretmesine katkı sağlamak ve inovatif gelişmelere ön ayak olmak niyetinde olan Özyeğin üniversite ile işbirliği içinde hareket eden dünyanın en sayılı ekollerinden bir olan le Cordon Blue bu etkinlikde özel davetlerdeki yemek  sunumunu ön plana çıkardı.

Yurt dışı eğitimlerinde ve çeşitli Gastronominin alanlarında tecrübeli otoriter isim olan Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu kısa bir konuşma ile Özyeğin Üniversitenin ilk verdiği mezunlarını açıklarken Mesleki gelişim göstermek isteyenlerede verdikleri eğitimleri açıkladı.


Gastronomi turizmi, bölgeye özgü yemeklerin sunulmasıyla o bölgeye ait kültürel kimliği ve mirası yansıtmakta ve böylece yerel destinasyonlar için rekabet avantajı sağlamada etkili bir araç durumdadır. Bu bağlamda Gastronominin gıda biliminin önemi ve eğitimi bir kez daha gerekli olduğu aşikardır.

Sanatıyla, sebze meyve aromalarıyla ülkeyi ön plana çıkaran ülke tanıtımına imajına fayda sağlayan turizm çeşidi, Lüks içki dünyasında çok önemli turizm geliri olan dünyanın çok ülkesinde ilgi gören Kokteyl kültürüde yine bu bölümün ayrılmaz parçası olmasına rağmen Özyeğin üniversite eğitiminde verilmemektedir.  Sadece yeme ile ilgili eğitim verilmekdedir.

Ülke Coğrafi özellik açısından dört mevsimin yaşandığı binlerce bitki sebze meyve zenginliğe ve zengin mutfağa sahipken tek çeşitle hizmet veren işletmeler soruların ana damarını teşkil ederken şeflerin verdiği cevaplarda çok disiplerden beslenen yeme  içme bilimi gastronomide yetişen yeni gençler bunu mükemmel şekilde uygulayacak inaçlarını dile getirdiler.


Yeme-içme bilimi anlamına gelen gastronomi, son dönemlerde özel ilgi turizmi içerisinde sıklıkla adı duyulan bir kavramdır. Her ne kadar bu kavram yabancı yazında kültür turizmi içerisinde değerlendirilse de seyahatin en önemli unsurlarından birini oluşturan yeme-içme, turistin bir destinasyonu ziyaretinde genellikle ikincil veya diğer alt amaçlar olarak ortaya çıkmaktadır.


Birincil amaç olarak alternatif turizm çeşitleri arasında yerini almıştır. Birçok kişi için gastronomi, yaşamın mutluluğa açılan penceresi olarak görülmekte; bazıları içinse insanlığın vazgeçilmezi olan sağlık unsurunun temel taşı olarak kabul edilmektedir. Gastronominin bu hayati unsurların giriş kapısı olması;


 Gastronomi turizmi; turistleri seyahate güdüleyen temel faktörlerin yerel yiyecek ve içeceklerin olduğu destinasyonlara yönelik bir çeşitliği olmasından dolayı Gastronomi eğitimi veren bu öğretim kurumunu kutlarız.


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder